Transformation af Anne Juul Christophersen

Anmeldelse af digtsamlingen Transformation
af Jette Holmgaard Greibe | 2. december 2020

 

 

Et følsomt og bevægende blik ind i sjælen på og drivkraften bag en af Danmarks dygtigste billedkunstnere.

I sine sårbare og magiske malerier efterlader hun små stykker af sin sjæl.

I sine digte omfavner hun den lille tænksomme pige fra sine værker og accepterer, at styrke og sårbarhed går hånd i hånd.

En erkendelse af, at livet leves i en evig pendulering mellem lykken og smerten, mellem barn og voksen.

Digtene i bogen er blevet til gennem en proces, der strakte sig over 2 år, hvor Anne Juul Christophersen har skullet lære at favne sig selv.

Digtene optræder kronologisk og afspejler den indre og smertefulde forandringsproces frem mod mere solide rødder, nye stærke poter, der bedre kan feje livets skidt bort.

Digtene bevæger sig gennem følelser som uforklarlig vrede, dyb sorg, barndom, månen i naturen og kilden til eventyrene, som de mange store beundrere af hendes kunst, så gerne vil kende. Af den årsag at hendes motiver og sammensætninger taler med vores indre barn og til vores allestedsnærværende indre frygt for at falde igennem, fejle, blive set på som mindre dygtige, mindre søde og mindre mennesker.

Når man accepterer den brede palet som det menneskelige væsen besidder, kan man se magien i verden.
Desværre er en del voksne mennesker, blevet døve overfor deres indre barn, og kan derfor ikke som Anne Juul Christophersen ’høre træernes rødder hviske til hinanden’, eller gå ind i malerierne sammen med deres indre barn.

For at kunne skabe den utrolige skønhed i sine malerier, ved hun, at det er nødvendigt, at barnet indeni føler sig trygt.

Transformationen som Anne Juul Christophersen har gennemgået, har givet hende en større forståelse for verden gennem sin egen måde at være beskuer på, og processen dertil har skabt en fornemmelse af helhed:’ Med hinanden i hånden er vi ét. Og sammen kan vi alt.’

Naturen er en lige så stor del af Anne Juul Christophersen, som den lille pige der bor indeni: ’I går gik jeg tur med månen. Eller jeg vidste, at hun var der. Gemt bag dis og skyer. Hun var næsten fuld, – det vidste jeg også.

’ I marsken, hvor de store flokke af stære mødes hvert efterår, henter Anne Juul Christophersen sin energi: ’Man forestiller sig at de bedste flyveruter bliver diskuteret de bedste hvilepladser bliver foreslået flyveformationer vendes.’

Med afsæt i selvet midt i den elskede natur, udspringer hendes eget indre eventyr, som er udgangspunktet for de magisk realistiske malerier, som flyder fra Anne Juul Christophersens hånd: ’ I grøften ved siden af stien findes kilden til alle eventyr.’

Historien bag digtsamlingen er utroligt smuk, rørende og indeholder genkendelige elementer, samtidigt med, at den lader os se mennesket bag malerierne.

Historien om Fugl Føniks der rejser sig højt på himlen.

- Jette Holmgaard Greibe