Forbundethed

Af Grethe Hagensen - Kunstavisen - 3. Marts 2020

 

”At træde ud i en ny dag,
Indsnuse duftene
og lade fuglesangen fylde ørerne,
– rammer altid snerten af den samme streng indeni,
som julemorgenerne spillede på, da jeg var barn”
Anne Juul Christophersen

 

Så poetisk kan det siges, og vores tur med Anne Juul Christophersen gennem årets 12 måneder kan begynde. Engang forstod vi at leve i pagt med naturen, men i dag har vi alle sammen så travlt, at vi ikke magter at sanse og sætte pris på alt det, som foregår lige udenfor vores vinduer, mener Anne. Derfor brugte hun godt et år på at male 12 hovedværker, som alle handler om menneskets relationer og forbindelse til naturen. 8 af værkerne knytter sig til de fire årstider, mens fire værker knytter sig til elementerne: jord, ild, vand og luft.

Barndommens land

Som i et eventyr følger vi den lille lyshårede pige på en frydefuld rejse, ridende på den store brune godmodige bjørn gennem årstiderne. I maleriet ”Forårsjævndøgn” – den dag, hvor nat og dag er lige lange, står den lille pige midt i maleriet, som er delt i en lys og en mørk side. Med sit solformede smykke er hun med til at symbolisere, at lyset og solen er på vej tilbage. Helt vidunderligt er billedet ”Luft – de fire elementer”, hvor den lille pige på stylter er kravlet langt op i den uendelige himmel med alle de blå nuancer og kvidrende fugle. I ”Sommersolhverv”, årets længste dag, er alting skruet op på maksimum. Træerne, der står i modlys ses kun i silhuet bag de gyldne farver, som signalerer sol, varme, lys og glæde. Barnets mange forskellige ansigtsudtryk er med til at sætte stemningen i de smukke poetiske billeder, som udstråler ro og samhørighed med den jord, vi er forbundet med, eksemplificeret ved pigen med bjørnen og oksen på hver sin side i maleriet ”Jord – de fire elementer”. Ingen løftede pegefingre. Budskabet er forstået!

Tea-table book

Som supplement til den fint ophængte udstilling har Galerie Wolfsen udgivet en meget smuk, gennemarbejdet og lækker bog – en såkaldt tea-table book (Anne drikker ikke kaffe!). Anne Juul har skrevet teksten, som giver et interessant indblik i kunstnerens arbejdsproces, både den ydre og indre, og alle udstillingens malerier er gengivet i bogen. Desuden binder en smuk fabel historien om bjørnen og pigen sammen som et eventyr, ligesom man kan læse om kunstnerens besøg på The Museum of Witchcraft and Magic i den lille engelske by Boscastle i Cornwall.

Vil du have det fulde udbytte af udstillingen, så læs bogen, som skal nydes i små bidder!. Den er intens, berigende og fuld af kærlighed.

 

Galerie Wolfsen
Tiendeladen 6, Aalborg
Frem til den 21. marts

Klik her for at læse artiklen på Kunstavisen.dk