Når du drømmer er alt muligt

Af Grethe Hagensen - Kunstavisen - 12. Mar 2018

Anne Juul Christophersens soloudstilling hos Galerie Wolfsen er magisk, fantasifuld og eventyrlig

 

Vi drømmer alle sammen, men for mange bliver det ved drømmen. Vi får ikke gjort noget ved den, tør måske ikke risikere at tage skridtet væk fra dagligdagen – det trygge og kaste os ud i det ukendte. Vi holder os til det, vi kender og forsøger at leve op til normerne og alt det, vi tror, andre forventer af os. Drømme kan måske give dig et indblik i fortrængte følelser og hemmeligheder. Men hvis du kan drømme det, kan du gøre det ….hvis du tør, siger Anne Juul Christophersen, som lige nu er udstillingsaktuel hos Galerie Wolfsen i Aalborg.

 

Somnia

Ideen til denne udstilling kaldet ”Somnia” kom snigende ind på kunstneren. ”Som en sten i gummistøvlen, raslede ordet rundt i min hjerne. Først ude i periferien – så mere og mere insisterende og til sidst var dèt det eneste, der fandtes i verden: Ordet somnia”. Sådan fortæller Anne Juul om tilblivelsen af udstillingen, hvis titel betyder drøm/dagdrøm/vision.

Anne Juul (f. 1972) arbejder gerne med temaer. Når hun først har bestemt sig for et emne, går hun målrettet i gang med skitser og forarbejder, inden hun begynder på selve maleriet. Hun fortæller historier og tager os med ud på eventyrlige stier i de mørke, dybe skove, hvor der både er hygge og uhygge, tryghed og frygt. Dyrene er altid til stede: bjørnen, haren, fuglene, ræven, og de spiller en stor rolle i billederne, som ofte rummer en dobbelthed. Ude i den store skov befinder sig en lille lyshåret pige med store forundrede, troskyldige men også skælmske øjne, som er fuldstændig tryg og tillidsfuld ved den store brune bjørn, der lusker efter hende, sidder roligt og godmodigt i en lille båd, mens pigen fisker eller sover i sin seng højt oppe mellem træerne med pigen ved sin side.

Anne Juul tager udgangspunkt i minderne fra sin egen barndom, og man er ikke i tvivl om, at hun selv er i værkerne, hvor følelser og stemninger, som minder os om egen barndom vælter ud. Det er magisk realisme.

Anne Juul maler overvejende figurativt med en ofte mørk stoflig baggrund, som kan være skoven eller f.eks de drypstenshuler i den franske landsby Domme, som bl.a. inspirerede hende til billedet ”Drømmefisker”. Et stærkt billede som gør stort indtryk.

Men drømme er ikke altid behagelige, og det viser Anne Juul os i værkerne ”Drømmen om et mareridt 1 – 3”, hvor den lille pige med horn i panden er placeret på en hvid due ovenpå et kranie, også med horn i panden. En slags genopstandelsesbillede, hvor den lille pige med et særligt lys om hovedet måske er på vej væk på ryggen af duen.

 

Vind i sejlene

Anne Juul Christophersen er en efterspurgt kunstner, som indenfor de seneste par år har udstillet både i England, Skotland, Sverige, Spanien og selvfølgelig Danmark. Hendes værker er meget gennemarbejdede og intet er overladt til tilfældigheder. Hun afsøger hele tiden nye muligheder og vil gerne flytte grænser. Det næste hun går i gang med er en udstilling, som skal vises på Museo Nerja i Andalusien, hvor hun i 2019 skal udstille sammen med den 2 år gamle kunstnersammenslutning VISUEL, som hun er formand for.

Man kan læse om Anne Juul Christophersen i bogen ”In the eyes of the beholder”, og Galerie Wolfsen har udgivet et lækkert udstillingskatalog med gengivelser af værker fra udstillingen ”Somnia”, med forord af forfatter og foredragsholder Sebastian Nybo, som bl.a. skriver:
”Som når selv små noter af lavendel, æble og enebær giver ginnen sin helt egen karakter, sådan formår Anne også at give sine værker sit helt unikke personlige præg”. Jeg kunne ikke være mere enig! Giv dig god tid til at leve dig ind i hendes verden.

 

Galerie Wolfsen
Tiendeladen 6, Aalborg
Frem til den 31. marts

Klik her for at læse artiklen på Kunstavisen.dk